Черкаський державний технологічний університет
,
,

Центр працевлаштування та розвитку кар'єри
Черкаського державного технологічного університету

Бібліотека ЧДТУ

Ви тут: Центр працевлаштування студентів ЧДТУ Новини «Вчись, працюй, живи на Черкащині!» - У ЧДТУ пройшов Форум соціального партнерства освіти, об’єднаних територіальних громад, роботодавців та професійних спілок Черкащини
Понеділок, 23 грудня 2019 16:52

«Вчись, працюй, живи на Черкащині!» - У ЧДТУ пройшов Форум соціального партнерства освіти, об’єднаних територіальних громад, роботодавців та професійних спілок Черкащини

Форум соціального партнерства «Вчись, працюй, живи на Черкащині!», що пройшов 23 грудня у Черкаському державному технологічному університеті, об’єднав представників влади, об’єднаних територіальних громад Черкаської області, бізнесу, державних установ, професійних спілок, освіти та громадськості навколо питання «Як зберегти кадровий потенціал регіону і запобігти виїзду на роботу закордон молодих фахівців із робітничих та інженерних спеціальностей – випускників навчальних закладів Черкащини».

Починаючи з 2017 року Черкаський державний технологічний університет активно впроваджує і реалізує регіональний освітній інформаційно-просвітницько-патріотичний проєкт «ВЧИСЬ, ПРАЦЮЙ, ЖИВИ НА ЧЕРКАЩИНІ» з метою підняття престижності технологічної освіти.  

Упродовж двох років спільно з органами державної влади, роботодавцями та представниками освіти Черкаський державний технологічний університет провів низку регіональних заходів, зокрема: Регіональний «круглий стіл» для підготовки Форуму майбутнього Черкащини «ВЧИСЬ, ПРАЦЮЙ, ЖИВИ НА ЧЕРКАЩИНІ!» на тему: «Професійна освіта як основа збереження кадрового потенціалу та економічного зростання Черкаської області» у грудні 2017 року та Форум майбутнього Черкащини «ВЧИСЬ, ПРАЦЮЙ, ЖИВИ НА ЧЕРКАЩИНІ!» у травні 2018 року.

Із квітня 2019 року, за ініціативи Черкаського державного технологічного університету, на запрошення ОТГ Черкаської області, стартував регіональний освітній інформаційно-просвітницько-патріотичний проєкт «ВЧИСЬ, ПРАЦЮЙ, ЖИВИ НА ЧЕРКАЩИНІ!» в освітніх закладах об’єднаних територіальних громад Черкаської області. Нинішній Форум соціального партнерства є одним із напрямків реалізації започаткованого проєкту.

За два роки ми довели суспільству, що на Черкащині є робочі місця, а освіта регіону відповідає вимогам сучасності, – зазначив у вітальному слові ректор ЧДТУОлег Григор. – На Форумі соціального партнерства нам вкотре потрібно обговорити партнерську співпрацю, зауважити спільні успіхи, акцентувати увагу на перспективах та наголосити, що немає нагальної потреби молоді виїжджати закордон. 

З вітальними словами до учасників Форуму звернулися заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації Юрій Лесюк, заступник голови Черкаської обласної ради Андрій Сегеда та заступник міського голови  міста Черкаси Ігор Волошин, закликавши до об’єднання заради спільної мети – підняти на якісно новий рівень престижність регіональних закладів освіти Черкащини всіх рівнів – від середньої освіти до вищої, та підвищити потужність регіональних роботодавців, аби молодь залишалася на Черкащині.

Сучасний світ дуже швидко змінюється: з’являються нові професії, нові потреби, нові виклики, але я впевнений, що спільними зусиллями Черкаська область дасть гідну відповідь всім викликам, – наголосив у вітальному слові заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації Юрій Лесюк.

 Під час Форуму соціального партнерства у межах п’яти дискусійних платформ: Освіта, Об’єднані територіальні громади, Роботодавці, Професійні спілки та Засоби масової інформації, учасники поділилися досвідом та враженнями від співпраці влади, бізнесу, освіти, профспілок  та об’єднаних територіальних громад, висловивши пропозиції для більш ефективної взаємодії та партнерства.

Відтак, роботу платформи «Освіта» розпочав директор Департаменту освіти і науки Черкаської облдержадміністрації Валерій Данилевський виступом про стан  професійної освіти в Черкаській області. Крім цього, на освітянській платформі розглянули питання співпраці загальноосвітніх закладів міста Черкаси із навчальними закладами Черкащини; співпраці закладів вищої освіти зі школами області; підготовки фахівців у Черкаській медичній академії для медичної галузі та фахівців для Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаському iнституті пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля. З промовами перед авдиторією виступили директорЧеркаської гімназії № 9 імені О.М. Луценка Черкаської міської ради Черкаської області Ірина Топчій, директор Золотоніської спеціалізованої школи №2 інформаційних технологій ОленаВертипорох, директор Державного навчального закладу «Черкаський професійний автодорожний ліцей» ОльгаФіліпова, проректор з навчальної роботи Черкаської медичної академії Ірина Радзієвська та  представник Черкаського iнституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля Олександр Дядюшенко.

  Під час виступів у межах дискусійної платформи «Об’єднані територіальні громади» керівник Регіонального відділення Всеукраїнської асоціації об’єднаних територіальних громад  в Черкаській області  Володимир Міцук та голова Медведівської об’єднаної територіальної громади Чигиринського району Олексій Лавріненко поділилися враженнями й першими результатами співпраці з Черкаським державним технологічним університетом та обговорили перспективи партнерства. Зі свого боку, міський голова міста Золотоноша  Віталій Войцехівський акцентував увагу на важливості підготовки фахівців технологічного профілю для підприємств Золотоноші, навівши статистику розвитку підприємництва в Золотоноші та кількості робочих місць на виробництвах.

Роботодавці Черкащини, а саме голова Черкаського обласного об’єднання організацій роботодавців Борис Райков, голова Регіональної ради підприємців в Черкаській області Олександр Турченяк,  генеральний директор Черкаського приватного акціонерного товариства «Юрія»  Віталій Пустовіт та голова ГС «Агенція підтримки підприємництва та інвестицій» Євгеній Глєбов у своїх промовах наголошували, що дуже важливо, аби Черкащина була експортером якісної продукції, а не робочої сили, щоб працювати на Черкащині було престижно, і щоб молоді фахівці мали бажання досягати успіху на рідній землі. Зі свого боку, директор Черкаського обласного центру зайнятості ГригорійДендемарченко зазначив про важливість служби зайнятості, яка є посередником на ринку праці, зокрема забезпечує кадрові потреби роботодавців та сприяє успішному працевлаштуванню фахівців. 

Голова Федерації професійних спілок Черкаської області Петро Шевченко  висловив сподівання, що професійні спілки Черкащини виступатимуть надійним гарантом соціального партнерства освіти, об’єднаних територіальних громад та роботодавців. Разом із цим, генеральний директор ТРК «Ільдана» Михайло Калініченко впевнений, що сучасний інфопростір повинен висвітлювати питання соціального партнерства, питання збереження кадрового потенціалу регіону та запобігання виїзду на роботу закордон молодих фахівців. 

–  Сьогодні ми об’єдналися і разом обговорили важливі питання. Я вважаю, якщо кожен зробить певні кроки на своєму місці, це будуть кроки у напрямку успіху,  на благо молоді, на благо Черкащини. Результатом спільних дій має стати наша процвітаюча держава, –  підсумував роботу Форуму соціального партнерства ректор ЧДТУ Олег Григор.